Tuesday, October 7, 2008

Eesti ajakirjanduse ajalugu .

  • Eesti järjepidev ajakirjandus sai alguse ajalehest 'Pärnu Postimees' ( endise nime 'Perno Postimees' all ) , mida andis välja J.V. Jannsenn alates aastast 1857.
  • Esimeses ajalehes oli tervituses öeldud järgmist : Tere, armas Eesti rahvas! Mina, Pärnu postimees, kuulutama olen maias, mis sünnib ilma sees. Annan teada sulle heaks, et ka sinu rahvas teaks, kuidas kõik maailma maad elavad ja teevad.
Kummalised kuulutsed, riigi käsud, seadused, sündind asjad, mälestused ja kõik teised teadused, Sündigu siin, ehk teises riigis, saagu siin leiba nende riigis. Mis see kiri teada annab, igamehe kätte kannab.
Kirikutelt, laste koolilt, põllutöölt ja harimiselt. Mitmelt asjalt, igalt poolt. Elajate kasimattusest. Nende tervist, arstirohtu. Häda ajal abiohtu. Lugedes sa leiad siit: aga mitte eba viit.
Andku nüüd siis jumal sul head meelt ja mõistust ka. Jõudu, rammu toidust sul. Aga elu elada. Jumal saatku armust ka. ( seda pean ma soovima : ) et kui korra sõbraks saame , hästi kauaks sõbraks jääme .

No comments: